ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Συναντηθήκαμε στους δρόμους και στις γειτονιές. Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και στους χώρους της δουλειάς. Στην εποχή της κρίσης, και με την έμπνευση του Δεκέμβρη του 2008, στήσαμε συνελεύσεις, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους μετανάστες, υποδεχτήκαμε τον Γιωργάκη, «αγανακτήσαμε» στις πλατείες. Βρεθήκαμε στις απεργίες, στις καταλήψεις αλλά και στην ανεργία. Αντιμετωπίσαμε την καταστολή του κράτους, τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και τις κομματικές μοναδικές αλήθειες.

Προχωράμε στη δημιουργία ενός χώρου που θα στεγάσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Θα λειτουργεί ως εγχείρημα ανατροπής των κυρίαρχων κοινωνικών σχέσεων: Του εμπορεύματος, της επιχειρηματικής λογικής, του κέρδους και της εκμετάλλευσης μέσω της μισθωτής εργασίας. Του έθνους κράτους και των εθνικιστικών, ρατσιστικών διαχωρισμών που δημιουργεί. Της πατριαρχίας και των στερεοτύπων εξατομίκευσης που στηρίζουν την ωραιοπάθεια της οικογένειας.

Οργανώνουμε και υποστηρίζουμε δράσεις αλληλεγγύης που αρνούνται τη φιλανθρωπία και εμπνέονται από την απόφαση για αξιοπρέπεια. Κινούμαστε για τοπικά ζητήματα, τα οποία συνδέονται με τα αδιέξοδα της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Μέσα στα σχέδιά μας χωράνε: Η εναλλακτική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα της πολιτικής και της κοινωνικής πραγματικότητας από την πλευρά του αντι-νεοφιλελεύθερου και αντικαπιταλιστικού λόγου.

Επίσης: Μαθήματα στήριξης σε μαθητές/μαθήτριες, δράσεις εναλλακτικής ενημέρωσης και πολιτισμικής παραγωγής (προβολές, θέατρο), δράσεις αυτομόρφωσης (βιβλιοπαρουσιάσεις και αναγνώσεις), συλλογική κουζίνα, συλλογική καλλιέργεια σε κτήματα για την προώθηση της διατροφικής μας αυτάρκειας, δομές αλληλεγγύης και διαβίωσης για την καθημερινότητά μας .

Όλα αυτά, βέβαια, εξαρτώνται και από το ευρύτερο δυναμικό του νησιού, που έχει κατά καιρούς εκδηλωθεί και πιστεύουμε ότι υπάρχει. Μπορούμε να συναντηθούμε και να προχωρήσουμε μέσα από τις διαφοροποιήσεις μας αναζητώντας όχι την ομοιογένεια αλλά τις κοινές ενέργειες και σκέψεις.

Στο χώρο δεν πραγματοποιείται καμιά εκδήλωση ή άλλη δράση με σκοπό το οικονομικό κέρδος. Τα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται από τα άτομα που συμμετέχουν στη διαχείριση του χώρου αλλά και από όποιους/όποιες θελήσουν να συνεισφέρουν.

Λειτουργούμε μέσα από συνελεύσεις, όπου οι αποφάσεις για δράσεις και λόγο θα λαμβάνονται όσο το δυνατόν με ομοφωνία και συναίνεση, συνθέτοντας διαφορετικές όψεις και ανατρέποντας και τη «μοναδική άποψη» του καθενός/καθεμιάς μας. Στην εβδομαδιαία συνέλευση θα συμμετέχουν άτομα και ομάδες, που δρουν σ’ αυτό το σημείο συνάντησης και διαχειρίζονται αυτό το χώρο. Με τη λογική της αυτοδιαχείρισης και της αυτοοργάνωσης ως μέσο αλλά και ως σκοπό και αντιλαμβανόμενοι τους εαυτούς μας ως κομμάτι ενός ευρύτερου κινήματος, τοποθετούμαστε απέναντι σε λογικές ανάθεσης, ειδικών, επαγγελματιών και αντιπροσώπων.

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος δε θέλουμε να περικλείσει τις αγωνίες και τα όνειρά μας, γιατί δεν κλείνονται και δεν περιορίζονται πουθενά, αλλά να λειτουργήσει σαν ένα ακόμα κομμάτι του μωσαϊκού του δικτύου «των από τα κάτω» που δεν υπακούνε στις επιλογές «των από πάνω».

Γενάρης 2012

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, Θερμοπυλών 13 και Αφροδίτης (πίσω από την Πυροσβεστική)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *